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In your letter to the office of the Attorney General you set forth substantially the 

following: 

FACTS 

Minn. Stat. § 383B.68 states that the board of park district commissioners shall 
cons ist of seven commissioners. five of whom are elected and two of whom are 
appointed by the board of commissioners of Hennepin County. 

On January l 7. 1989. one of the two appointed park district commissioners was 
unanimously reappointed to serve on the Suburban Hennepin Regional Park Board. 
Although Minn. Stat. § 383B.69 states that the appointee was to serve until January 1, 
1989, his reappointment was not made until January 17, 1989. Pursuant to Minn. Stat. 
§e383B.68. each appointed park district commissioner shall seive a ••four-year term. 

11 

You then ask substantially the following: 

QUESTION ONE 

May the appointed commissioner holdover after his term expiration date until a 
successor is appointed and qualifies? 

OPINION 

In our view. an incumbent may continue to serve as a de facto member following 

expiration of their tenn until a successor is appointed. The statutory sections for replacing 
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commissioners of the Suburban Hennepin Regional Park District are found in Minn. Stat. 

§o383B.68 < 1990) and Minn. Stat. � 383B.69 ( 1990). The procedures for replacements foro

appointed commissioners arc as follows:o

Subd. :. Two park district commissioners shall be appointed by the board 
of commissioners of Hennepin County. An appointee must be a resident of the 
Hennepin county park reserve district in order to qualify and serve as a park
district commissioner. Each park district commissioner appointed pursuant to this 
subdivision shall serve a four-year term. If a vacancy occurs among the 
commissioners appointed pursuant to this subdivision, the board of 
commissioners of Hennepin county shall appoint a successor. 

There is no express statutory holdover provision with respect to appointed 

commissioners. In contrast. Minn. Stat. � 383B.68. 5ubd. 3. which sets the procedures for 

elected commissioners i ncludes a holdover provision: 

Each park district commissioner elected pursuant to this subdivision shall be a 
resident of the district represented and shall serve for a term of four years and 
until a successor is elected and qualifies .... 

It appears that, as part of a comprehensive rewriting of subdivision 2. the legislature in 1985 

deleted the phrase "and until a successor is appointed and qualified." See Act of June 28. 

1985. 1st Spec. Sess .. ch. 14. an. 722 .. 1985 Minn. Lawsoat2470-71.l 

1.o The amendment altered the subdivision as follows:o

Subd. 2. Three Two park district commissioners shall be appointed by thegark 
and board of the city of Minneapolis from among its membership boar of
commissioners of Hennegin county. An appointee must � � resident of tlie Hennepino
county park reserve district in order to qualify and serve as g park district commissioner.o
Each park district commissioner appointed pursuant to this subdivision shall serve for ao
four-vear tenn coinciding with his term on the park and recreation board of the city ofo
Minneapolis .. and until a successor is appointed and qualifies. If a vacancy occurso
among the commissioners appointed pursu�� to this s�bdivisio�, the park and recr�tion
board of the city of Minneapolis comm1ss10ners ot Hennepm �ounty shall appomt ao
successor. 
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Thus. a reading of subdivision 2 in contrast with subdivision 3 might suggest that there is 

intended to be no holdover for the appointed commissioners. However. it is our opinion th.at 

the statute should not be so construed. It appears that the deletion of the holdover language 

'-Vas intended to address the change from membership including city park commissioners whose 

terms had been fixed to coincide with their terms on the citv board to commissioners appointed 

at large for a fixed term. rather than expressly to preclude any holding over. 

Even without an express provision for formally extending the term. we believe that 

existing members can continm: to act in their positions until successors are in place. This 

position is supported by case law in Minnesota in which courts have� in other contexts .. 

recognized that public interest be taken into consideration in deciding whether officers may 

continue to perform the duties of office after the expiration of their terms. 

In Van Cleve v. Wallace, �16 Minn. 500t 13 N.W.2d 467 (1944), the court held that the 

past president of the city council should continue in office until the council elected a new 

president. The court listed several factors as to why the incumbent president should hold over: 

respondent had taken the oath of office prior to the expiration of his term. there was no actual 

break between his two terms. and the council was evenly divided and unable to elect a 

successor to him. Van Cleve, 216 Minn. 500, 515. 13 N. W .2d at 4 72. 

The court also �t.ated that their decision best serves and protects the interest of the people 

of Minneapolis. The court quoted from a previous C.Ll.!. wherein they stated that: 

[ilt is undesireable and out of accord with judicial determination. from the earliest 
times, that any interregnum should be allowed to exist in the transition of forms 
of government or change of officers . . . . Questions involving government must 
not be determine along technical lines. Practical and broad considerations should 
control. 

Woodbridge v. City of Duluth, 1:;1 Minn. 99. 102, 140 N.W. 182, 183 (1913). 
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Similarly. although the court held that a holdover provision which allowed a clerk of 

<.:ourt to hold over for seven years and two months was unconstitutional. the court in 

Smallwood v. Windom, 131 Minn. -+01. 406. 155 N.W. 629. 631 (1915). stated that their 

decision should not be used to infer that "one in office for a definite term without a hold over 

provision may not. upon the occurr�nce of a vacancy. continue to perform the duties of his 

Itoffice until action by the appointing power. The coun reasoned that 11 there is still a de jure 

office and in the interest of the public service it may be that the incumbent should continue the 

performance of his duties." gL_ 

The apparent distinction which has been made is between officers holding over in de 

facto or de jure status. This distinction was discussed in Op. Atty. Gen. 618a-2. February 6. 

1959, wherein ,ve concluded that Regents of the University of Minnesota. whose terms had 

expired� served as de facto officers until successors were selected. We there followed the 

reasoning of the Connecticut court in State ex rel. McCarthy v. Watson, 132 Conn. 518, 45 

A.2d 716 (1946): 

If, by constitutional provision or valid statute. a definite term is established for an office 
without provision that the incumbent shall continue in office after its expiration, he wilt 
in holding over, be a de facto and not a de jure officer. and a vacancy will result which 
may be filled by the appointment, under proper authority, of a successor. If, however, 
the term of office is not only for a definite time but until a successor is appointed and 
qualified, an incumbent holcfi,.,g over is a de jure officer and unless, from the particular 
language of the statute or the particular circumstances of the case, a different legislative 
intent appears, there is no vacancy in the office within a provision authorizing an 
appointment in such a contingency. 

Id. 45 A.2d at 720-21. 

It might be argued that, inasmuch as the status of de facto officer. by technical 

definition, is not based upon direct statutory authority, it should not be said that such officers 

are in any sense legally authorized to continue in office after the expiration of his or her term .. 

However, the foregoing authorities appear to go beyond mere tolerance of unauthorized tenure 
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to suggest that such incumbents may. and in some circumstances should. continue to perform 

the assigned duties until a successor is available. 

Other jurisdictions as well have supported the notion that incumbents may hold over in 

de facto status absent provisions to the contrary. See McQuillan. Municipal Corporations, * 

12.105 (3d Ed.). Under this policy. an elected or appointed officer may remain in office after 

the expiration of its term until a successor qualifies. whether or not this is provided by the 

statute creating the office. 

For example. a Maryland coun has stated that: 

The controlling, if not the sole� con�ideration has been that the law requires. in 
the public interest� that the offices be filled at all times. without interruption. and 
to this end the intention and understanding that incumbents shall hold until their 
successor qualify has grown up and taken position as part of the law. 

Reed v. President and Comm 'r of Town of North East, 172 A.2d 536, 542 (Md. App. 1961 ). 

Consistent with this generally held view that incumbent officers may hold over. and 

absent a statu tory or  constitutional provision to the contrary, it is our opinion that 

commissioners appointed pursuant to Minn. Stat. § 383B.68. subd. 2 .. should be allowed to 

continue to perform the duties of office until a successor is appointed and qualifies. 

You then ask substantially the following: 

QUESTION TWO 

Does the appointed commissioner's four-year term expire on January l. 1993 or 
January 17, 1993? 

OPINION 

In our opinion, the appointed commissioner's four-year term expires on January 1, 1993. 

The specific provision of Minn. Stat. § 383B.68. subd. 2. standing alone would suggest that 

the appointee should serve a four-year term measured from the time of appointment. 

However, Minn. Stat. § 383R.69 which establishes the initial transition to the current Board 
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structure indicates an intent to establish and maintain a staggered rotation of appointed terms. 

expiring on January l of each odd-numbered year. This rotation would ultimately be 

destroyed, however. if each member appointed would serve for four years from his or her 

actual appointment date.2 Consequently, it is our view that the terms technically expire on 

January 1. 

Very truly yours. 

HUBERT H. HUMPHREY III 
Attorney General 

KENNETH E. RASCHKE JR. 
Assistant Attorney General 

KER:gpp 

2.e Cf. Op. Atty. Gen. 618a-2, March 8, 1965, where we also reached the conclusion thate
terms of University Regents expired in accordance with a fixed staggered schedule.e


