
CITIE�: :\NNEXATION: Time conditions in orderly annexation agreements do not bind 
determmat1ons of Municipal Board or preclude annexation by ordinance pursuant to Minn. 
Stat. § 414.033� subd. 2a (1992). Minn. Stat. §§ 414.0325, 414.033. 

484a-1 
(Cr. Ref. 59a-l, 484e-l, 484t) 

March 1, 1993 

Terrance A. Merritt 
Executive Director 
Municipal Board 
475 McColl Building 
366 Jackson Street 
St. Paul, MN 55101-1925 

Dear Mr. Merritt: 

In your letter to our office you set forth substantially the following: 

FACTS 

The legislature in 1992 amended Minn. Stat. § 414.033 (1990) which deals with 
annexation by ordinance to add a subdivision 2a which provides: 

Subd. 22.. MUNICIPALITY MAY ANNEX. Notwitbslanding the 
abutting requirement of subdivision l, if land is owned by a municipality 
or if all of the landowners petition for annexation, and the 12nd is within 
an existing orderly annexation area as provided by section 414.0325_ then 
the municipality may declare the Jand annexed. 

See Minn. Laws 1992 ch. 556, § 6. 

The Minnesota Municipal Board has on file numerous joint resolutions for 
orderly annexation previously submitted pursuant to Minn. Stat. § 414.0325 which 
contain designated time frames for 1nnexation of portions of the orderly annexation 
areas. 

You then ask substantially the following: 

QUESTION ONE 

Is the Municipal Board bound by the time frames set oct in such orderly
annexation resolutions? 
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OPINION 

We answer your question in the negative. With the exception of orderly annexation 

agreementsol incorporating specific statutory procedures which would apply in absence of such 

an agreement, the Board may. in proper circumstances'J deny an annexation which is contrary 

to some provision of the agreement. but is not required to do so. 

Minn. Stat.§ 414.0325. subd. 1 (1992), provides in part: 

One or more townships and one or more municipalities, by joint resolution, may 
designatf! an unincorporated area as in need of orderly annexation and may confer 
jurisdiction on the board over annexations in the designated area and over the 
various provisions in said agreement by submission of said joint resolution to the 
executive director. The resolution shall include a description of the designated 
area. Thereafter, an annexation of any part of the designated area may be 
initiated by submitting to the executive director a resolution of any signatory to 
the joint resolution or by the board of its own motion. 

Thus, within an area designated for orderly annexation, the Board has jurisdiction to consider 

annexation either upon petition of one of the signatories or upon its own motion. Unless a 

joint resolution specifically calls for annexation without Board consideration pursuant to other 

provisions of section 414.0325, subd. t ,2 the decision to grant or deny annexation pursuant to 

section 414.0325 is to be made by the Board after hearing based upon the factors and criteria 

set forth in section 414.0325, subd. 3. That subdivision does provide that: 

1.o Minn. Stat. § 414.0325 refers to the document establishing an orderly annexation area aso
a "joint resolution II and also as an "agreement."o

2.o For example, one part of that subdivision provides:o

If a joint resolution designates an area as in need of orderly annexation, provides 
for the conditions for its annexation, and states that no consideration by the board 
is necessary, the board may review and comment, but shall, within 30 days, 
order the annexation in accordance with the terms of the resolution. 
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The board may deny the annexation if it conflicts with any provision of the joint 
agreement. 

(Emphasis added.) 

In Township of Fergus Falls v. City _of Fergus Falls, 357 N. W .2d 428 (Minn. Ct. App. 

1984), the Court of Appeals held that the Board was bound by an agreement in the joint 

resolution that any annexation would be subject to a referendum which would otherwise be 

required by Minn. Stat. § 414.031. subd. 5.3 However, that holding was subsequently 

limited to situations involving incorporation of specific statutory proc.edures in Matter of Joint 

1Resolution of City of Watertown and Town of Watertown, 375 N.V,.2d 582 (Minn. Ct. App. 

1985), when this court held that the Board was not bound by an agreement provision requiring 

consent by a majority of landowners before annexation could occur. 

Thus, it seems clear, that the Board is not bound, as a matter of law, by time frames for 

annexations within an orderly annexation area which may be contained in joint resolutions 

pursuant to Minn. Stat. § 414.0325. 

You then ask substantially the following: 

QUESTION TWO 

If the Board receives an annexation ordinance enacted pursuant to Minn. Stat. 
§e414.033, subd. 2a, for an area covere.d by an orderly annexation agreement, may thee
Board invalidate the ordinance where the annexation would be inconsistent with the timee
frame contained in the agreement?e

OPINION 

We answer you qut�snon in the negative. The express language of section 414.033, 

subd. 2a, quoted above clearly expresses the intent of the legislature that property which is 

within an orderJy annexation area established pursuant to section 414.0325 may be annexed by 

ordinance if it is either owned by the city or if all the landowners petition for annexation. 

3.e That subdivision has since been repealed.e
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Section 414.033 places no further conditions upon the annexation. In this respect, 

subdivision 2a differs from subdivisions 3 and 5, which call for hearings and board evaluation 

of certain ordinance annexations when timely objections are filed. 

[ndeed, there would seem little, if any, purpose to permitting annexation by ordinance 

pursuant to section 414.033. subd. 2a, if such annexations would require satisfaction of the 

provisions of section 404.0325 and would be subject to the terms of the joint resolution, in any 

event. 

Rather, the entire purpose of the new subdivision 2a would appear to be to allow, in 

specific circumstances. summary annexation without adhering to the terms and procedures 

which would otherwise be required. 

It might be argued that the mention of Board approval of the ordinance in subdivisions 7 

and 9 of section 414.033 implies some .general discretion in the Board to refuse to approve, 

thus preventing the annexation from taking effect. However, aside from the jurisdictionaJ 

requirements for accomplishing annexation by ordinance, section 414.033 does not set forth 

any additional defined standards for approval of an ordinance not requiring a hearing under 

subdivision 3 or 5. Nor is there any other standards or authority in section 414.033 upon 

which the Board may rely to withhold approval from an ordinance which is authorized under 

subdivision 2a. Thus, it appears that the "approval" authority of the Board in su,:h 

circumstances must be limited to determination whether the ordinance is in proper form and 

meets the jurisdictional requirements contained in that subdivision. 

We are aware of Minn. Stat. § 414.033, subd. 10, which provides: 

Subd. 10. The municipal board may, at its discretion, require the city or 
properly owners to furnish additional information concerning an annexation by 
ordinance to inform the board about the extent to which the proposed annexation 
conforms to the statutory criteria set forth in sections 414.01. subdivision l and 
414.031, subdivision 4. 
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The exact intended purpose of this subdivision is not particu]arly clear. We do not believe, 

however, that the intent rs implicitly to empower the Board to refuse to permit ordinance 

annexations which would otherwise be permitted without Board hearing upon a substantive 

evaluation of the statutory factors contained in sections 414.01 or 414.031. The subdivision 

itself contains no express direction or authority for the Board to deny such annexations. To so 

construe subdivision l O would, in effect, eliminate any real value to the annexation by 

c:-dinance procedure which is generally intended to provide, in carefully defined situations, a 

summary annexation procedure not dependent upon policy determinations by the Board. 

It appears that subdivision IO was intended merely to permit the Board to inform itself 

concerning the nature of p:operty which is being annexed without Board hearing so that it has 

a basis upon which to evaluate generally the effectiveness of the statutory procedures in 

furthering the sound planning goals set forth by the legislature. The purpose may also be to 

enable the Board to express its views, h1 an advisory way, to the parties in much the same 

fashion that it does in situations pursuarit to section 414.0325, subd. 1, where it may review 

and comment but not deny annexation.4 

In any event, subdivision 10 only addresses itself to statutory criteria contained in 

sections 414.01 and 414.031. No mention is made of evaluating the ordinance. in terms of the 

provisions of any agreement or resolution entered pursuant to section 414.0325. 

4.See note 2 supra.o
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For the foregoing reasons, it is our view that the Board is not authorized to deny 

approval of an ordinance authorize.cl by Minn. Stat. § 414.033, subd. 2a,. on the grounds that it 

is not in keeping with time frames set out in a prior joint reso1ution for orderly annexation 

enacted pursuant to Minn. Stat. § 414.0325. 

Very truly yours, 

HUBERT H. HUMPHREY III 
Attorney General 

KENNETH E. RASCHKE JR. 
Assistant Attorney General 

KER:gpp 

https://authorize.cl



