
PUBLIC UTILITIES COMMISSION: HOME RULE CHARTER CITIES: City public 
utilities commission is authorized to set reasonable rates, including rates in excess of the precise 
amounts required to operate utilities, and the City Council may transfer moneys from the public 
utilities fund to the city general fund for public purpose expenditures, subject to applicable 
charter provisions. 
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June 28, 1999 

Timothy E. J. Fox 
Breckenridge City Attorney 
420 Nebraska A venue 
Breckenridge, MN 56520 

Dear Mr. Fox: 

Your letter addressed to the Office of Attorney General states substantially the following: 

FACTS 

The City of Breckenridge is a home rule charter city which has established 
a public utilities commission pursuant to its charter. The commission has set 
utility rates which have, from time to time, exceeded the expenses of operating the 
City utilities. Excess funds have been transfeITed to the City's general fund and 
been used for other public purposes. The commission has also hired a consultant 
to assist in establishing rates and has accepted the consultant's recommendations. 
The City received an opinion of the Attorney General dated August 27, 1958, 
Opinion No. 624a-6. That opinion determined that the City Council was 
authorized, under the terms of the charter, to transfer to the City general fund 
moneys in the public utilities fund in excess of $40,000. The opinion also held 
that the public utilities commission could use its discretion in deciding what 
factors should be taken into consideration in establishing "fair and reasonable" 
rates. 

Since the Opinion was issued, t\VO of the statutes cited therein have been 
repealed. Minn. Stat. §§ 452.02 and 454.041 were repealed in 1976. Act of 
March 12, 1976, ch. 44, 1976 Minn. Laws 139. 
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Then you ask the following questions: 

QUESTION ONE 

Does the repeal of either one or both of these statutes modify the 1958 
Attorney General's Opinion making the opinion invalid? 

OPINION 

We answer your question in the negative. The opinion did not rely on either of the 

repealed statutes 1 in reaching its conclusions. Rather, the opinion was based on, (1) the absence 

of any statutory language or charter provisions prohibiting the acts in question, (2) traditional, 

common law powers and duties of municipal corporations, as interpreted by the courts, and (3) 

charter provisions expressly authorizing the relevant activities. In this regard, the opinion noted: 

In the opinion of this office to your then City Attorney, dated February 20, 1936 
(624a-6) it was ruled that cities may use surplus earnings derived from 
municipally-owned utilities for other municipal purposes where there were no 
other provisions in the applicable statutes or charter under which such 
municipalities are operating prohibiting the use of such surplus earnings for other 
municipal purposes. 

Minn. Stat. §§ 452.02 and 454.041 were mentioned in the fourth question asked in 1958 

by then City Attorney Gospodar as follows: 

1 
Minn. Stat. § 452.02, first adopted by the Legislature in 1907, set forth a comprehensive 

scheme authorizing every city in the state, inter alia, to own, construct, acquire, purchase, 
maintain, and operate any public utility within its corporate limits. The statute also authorized 
cities to borrow money and issue bonds for those purposes, set out procedures for voter 
approvals, and empowered the city council to fix and prescribe rates and charges for utility 
services. The statute was presumably repealed because in 1949, essentially the same powers had 
been granted to all statutory cities with the adoption of Minn. Stat. §§ 412.321-412.391, and 
home rule charter cities had the authority required to adopt charter provisions providing for 
municipal ownership and operation of public utilities pursuant to Minn. Stat. ch. 410. When 
repealed in 1976, Minn. Stat. § 452.02 was thus, for all practical purposes, redundant. The same 
was true of Minn. Stat. § 454.041, which conferred utility rate-making authority on cities of the 
third and fourth classes. 
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What factors should be taken into consideration by the Public Utilities 
ommission in determining the rates and charges to be charged for the utilities 
furnished? Should the rate be calculated to produce a reasonable return on the 
capital invested in the utilities under an economical and efficient management of 
the same? (This is the rule set out in section 454.041 of the Minnesota Statutes in 
connection with the rates to be charged by public service corporations). Shall the 
Commission be guided by section 452.02 of the Minnesota Statutes which states: 
'These rates and charges shall be high enough to produce a revenue sufficient to 
bear all the costs of maintenance and operation and to meet interest charges on all 
bonds or certificates issued on account of the public utility and to permit an 
accumulation of a surplus or sinking fund that would be sufficient to meet all the 
outstanding bonds or certificates at maturity.'? 

Minn. Stat. § 454.041 is not mentioned in the answer to this or any of the other questions 

addressed in the 1958 opinion. Minn. Stat. § 452.02 is referred to in the answer to the fourth 

question. First, however, the opinion cites McQuillin's treatise on Municipal Corporations and 

several judicial decisions, concluding that on the basis of these authorities, "a rate may be fixed 

which will permit a reasonable return on the capital invested in the utility." The opinion then 

states, "We agree with you that the Commission will be guided by Minnesota Statutes 452.02. 

That section appears to apply to all cities. See opinion of the Attorney General to Attorney for 

Village of Mahtomedi, March 30, 1933 (476b-15), copy enclosed." Nowhere in the opinion is 

the statute cited as authority for setting reasonable rates, including a return on investment, or for 

transferring revenues from the public utility fund to the general fund. 

Although both sections 452.02 and 454.041 were repealed m 1976, cities retain the 

authority under current law and applicable charter provisions to establish public utility 

commissions which can set and charge reasonable rates for utility services. Home rule charter 

cities continue to rely on their charters for such authority, as granted to them by Minn. Stat. 

§ 410.07 (1998) ( charter may provide for the establishment and administration of all departments 

of a city government, and for the regulation of all municipal functions, as fully as the legislature 
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might have done )
2 
. This office has rendered several opinions affirming that charter cities have 

such authority. See Op. Atty. Gen. 59a-22, September 2, 1958; Op. Atty. Gen. 624a-6 

(February 20, 1936); Op. Atty. Gen. 624a-3 (August 23, 1957); Op. Atty. Gen. 59a-36 

(September 15, 1947). 

Statutory cities now derive similar authority from Minn. Stat. § 412.211 ( 1998) (general 

powers of statutory cities include powers, rights and duties of municipal corporations at common 

law); Minn. Stat. § 412.331 (1998) ( cities may establish a public utilities commission); and 

Minn. Stat. § 412.361 (1998) (public utilities commissions have authority to set rates for utility 

service and to enter into agreements with city council for transfers of surplus utility funds to the 

general fund). These powers and authorities, whether based on charter provisions or derived 

from statute, were not affected by the repeal of Minn. Stat. §§ 452.02 and 454.041. Therefore, 

assuming there have been no material amendments to the City charter, the Opinion of the 

Attorney General dated August 27, 1958, remains valid and applicable to the City of 

Breckenridge in all respects. 

QUESTION TWO 

May the Public Utilities Commission as stated in the original opinion use 

its discretion in deciding what factors should be taken into consideration in fixing 
fair and reasonable rates which will permit a reasonable rate of return on the 
capital invested in the utility? 

OPINION 

In light of the answer to question one above, we respond in the affirmative, again 

assuming there have been no amendments to the City charter which would affect the rate-making 

Although not explicitly conferring the power to own and operate public utilities, Minn. Stat. 
§410.07 clearly authorized charter cities to so provide to the same extent as the legislature could 
have done, thereby delegating ample authority to charter cities to adopt any constitutional 
scheme for the ownership, operation and regulation of municipal utilities within their boundaries. 

2 



Timothy E.J. Fox 
June 28, 1999 
Page 5 

authority of the Commission in such a way as to limit its discretion. The common law on 

municipal corporations continues to apply to home rule charter cities to the extent not 

inconsistent with express charter provisions. The law on municipal corporations relevant to this 

issue remains substantially as expressed in the previous opinion. See McQuillin, Municipal 

Corporations, § 35.06 (3d Ed.). Thus, in our opinion, a municipal public utilities commission 

may continue to exercise its discretion in deciding what factors should be taken into 

consideration when setting rates and charges, as long as such rates and charges are fair and 

reasonable and the charter does not specify or limit the factors which the commission may 

consider. Id., §§ 35.37a, 35.37c (3d Ed.). 

QUESTION THREE 

May a Public Utilities Commission hire a consultant in establishing rates and 
adopt the recommendations of that consultant? 

OPINION 

We answer your question in the affirmative. Case law and prior opinions of this office 

have of course uniformly held that, absent specific statutory or charter authority, local governing 

bodies may not delegate their powers and duties calling for the exercise of judgment and 

discretion to other persons or bodies. See e.g., l11uhring v. School District No. 31, 244 Minn. 

432, 28 N.W.2d 655 (1947); Minneapolis Gas and Light Co. v. City of Minneapolis, 36 Minn. 

159, 30 N.W. 450 (1886); Ops. Atty. Gen. 1007, July 8, 1977; 1001-a, September 13, 1950. 

However, reliance on a consultant to prepare and present a recommendation for rates to a 

commission for its consideration is not an improper delegation of authority, as long as the 

commission exercises its independent judgment and discretion in deciding whether to adopt the 

recommendation as its own decision. This is no different than a governing body relying on its 

staff or on a committee of its own members to study issues and recommend a course of action to 

the entire body for its consideration. McQuillin, Municipal Corporations, § I 0.41 (3d Ed.). Of 
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course an appropriate resolution, motion, or other form of decision must be adopted by the 

commission according to its established procedures. Having done so, the commission has 

exercised its authority and adopted the recommendation as its own act. Id, § 13.51 (3d Ed.). 

Any decision of the governing body is of course subject to challenge as unfair and unreasonable, 

but it is not invalid simply because it was based on a recommendation from a consultant hired by 

the commission for that purpose. 

QUESTION FOUR 

May the Public Utilities Commission in establishing rates take into 

consideration transfers from the Public Utilities Commission to the General Fund? 

OPINION 

In light of our response to questions one and two above, we answer this question in the 

affirmative. Again, subject to the requirement that rates be fair and reasonable, and that any 

applicable charter provisions do not provide otherwise, a municipal public utilities commission 

may take into consideration transfers to the general fund. McQuillin, Municipal Corporations, 

§ 35.37c (3d Ed). 

Very truly yours. 

MIKE HATCH 

Attorney General 

GREGORY P. HUWE 

Assistant Attorney General 




