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CITIES: CONSOLIDATION: ELECTIONS: Voter approval of consolidation requires 
affirmative vote of majority of persons voting on the question. Minn. Stat. § 414.01, subd. 6 
(1998). 

484e-1 
(Cr. ref. 185b-2) 

October 5, 2000 

R. Lawrence Harris Thomas J. Radio 
Melchert Hubert & Sjodin Hinshaw & Culbertson 
121 West Main Street Piper Jaffray Tower, Suite 3200 
Suite 200 222 South Ninth Street 
Waconia, MN 55387 Minneapolis, Minnesota 55402-3336 

Dear Mr. Harris and Mr. Radio: 

In your letter to Attorney General Mike Hatch you relate substantially the following 

FACTS 

On March 3, 1997, the Minnesota Municipal Board by its own motion, 
pursuant to Minn. Stat. § 414.041, subd. l(c), initiated consolidation proceedings 
between the City of St. Bonifacius and the City of Minnetrista. On August 5, 
1997, the Minnesota Municipal Board appointed a Consolidation Study 
Commission chair and the members of the commission. 

On June 4, 1999, the Office of Strategic and Long-Range Planning ("State 
Planning") as successor to the Minnesota Municipal Board1 received a report of 
the Consolidation Study Commission, which report recommended the 
consolidation of the City of Minnetrista and the City of St. Bonifacius into a new 
city named Minnetrista. State Planning held a public hearing on the 
Consolidation Study Commission report on July 28, 1999. 

By order effective January 18, 2000 State Planning accepted the report of 
the Consolidation Study Commission and directed the consolidation of the City of 
Minnetrista and the City of St. Bonifacius into a single city, subject to adoption of 
the order by a majority vote of the respective city councils and voter approval. 

1 Under Minn. Stat. § 414.11 (Supp. 1999) the Municipal Board was abolished on June 1, 1999, 
and its authority and duties were transferred to State Planning. 
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Pursuant to Minn. Stat. § 414.041, subd. 6(c), if the consolidation 
proceedings are initiated by the Municipal Board's own motion the consolidation 
is not effective until adopted by the council of each municipality and approved by 
their qualified voters at a general or special election set according to law. The 
city councils of both St. Bonifacius and Minnetrista rejected the consolidation 
order. Within 90 days of the rejection of the consolidation order by the two 
councils, each city received a petition signed by ten percent or more of their 
resident voters who voted for governor at the last general election petitioning for a 
referendum on consolidation. Subsequent to receiving the petitions, the city 
councils met jointly with State Planning staff and set a referendum on the 
consolidation for the next general election, November 7, 2000. 

Because each city council disapproved the consolidation order, the issue is 
being placed on the ballot pursuant to Minn. Stat. § 414.041, subd. 6(d) which 
provides as follows: 

Notwithstanding a disapproval of the board's order for consolidation by a 
city council of an affected municipality required to approve the board's 
order in clause (a) or (c), the board's order for consolidation shall 
nevertheless be deemed approved by that city council if ten percent or 
more of the resident voters of that municipality who voted for governor at 
the last general election petition the city of council for a referendum on the 
consolidation as provided in clause (a), and a majority of those voting in 
the municipality approve the board's order for consolidation. 

(Emphasis added). 

You then ask substantially the following 

QUESTION 

Does Minn. Stat. § 414.041 subd. 6(d) require that the consolidation order 
be approved by a majority vote of all persons voting at the general election or a 
majority vote of all persons voting on the issue of consolidation? 

OPINION 

We answer your question in the negative. In our opinion the consolidation will be 

effective if it is approved by a majority of those who vote on the question of consolidation in 

each city. 
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Under Section 414.041 subd. 6(d), approval of consolidation must be by "a majority of 

those voting in that municipality." At first impression that language is ambiguous. It could be 

taken to refer to those voting on consolidation, or in the case of a referendum held at the same 

time as a general election, to all of those casting ballots for any office or question. In our view, 

that ambiguity must be resolved in favor of counting only voters on the consolidation question. 

First, requiring majority approval of all voters would be contrary to long established 

principle. As noted by the Minnesota Supreme Court in Dayton v. City of St. Paul, 22 Minn. 400, 

403 (1876): 

It is the general rule, in affairs of government, that an election, or a voting, 
whenever called for, is to be determined by the votes of those who vote to fill the 
office which is to be filled, or for or against the proposition which is to be adopted 
or rejected, and not by counting, on either side, those who do not vote at all. To 
take a case out of this general rule requires a clearly manifested intention to apply 
a different one. 

In that case, the court held that the requirement that a constitutional amendment to be ratified by 

"a majority of the voters present and voting," required only a majority of those voting on the 

amendment itself. The court contrasted the quoted language with other language in the same 

constitutional article, requiring that a call for a constitutional convention be approved by "a 

majority of all the electors voting at [the next general] election."2 Consistent with that 

distinction, decisions requiring a majority vote of everyone voting at general elections have 

construed constitutional or statutory language that expressly called for approval of a proposition 

by a majority of those "voting at [a particular] election." See, e.g., Eikmeier v. Pipestone Co., 

2 The Constitution was later amended to require that proposed constitutional amendments also be 
approved by ••a majority of all the electors voting at [a general] election." (1897 Minn. Laws, ch. 
185.) 
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131 Minn. 287, 155 N.W. 92 (1915) and cases discussed therein. In this situation, the statutory 

language does not expressly require that the consolidation be approved by a majority of all 

persons voting at a general election. 

Second, it is important to remember that on November 7, 2000, the voters of St. 

Bonifacius and Minnetrista will be able to participate in at least two different elections. One will 

be the general election for various national, state and local offices. The other will be the 

consolidation referendum. Though they could have been scheduled for different dates, State 

Planning, in consultation with both city councils, set the referenda at the time of the general 

election; presumably for reasons of economy and convenience of the voters. Nevertheless, they 

are distinct electoral activities. To construe section 414.041 subd. 6(d) as requiring consolidation 

approval by a majority of all electors voting in the general election would mean that the standard 

for voter approval could depend entirely upon the timing of a consolidation proposal. That 

timing, normally bearing no relationship to the merits of a consolidation proposal, would often 

be the result of arbitrary circumstances. In some circumstances, it could be subject to 

manipulation in an effort to affect the outcome of the election. 

Under section 414.04, subd. 6, when a consolidation referendum is ordered as a result of 

a petition submitted by the voters, the election must be held within six months of the receipt of 

the petition. Id. paragraphs (a), (b), and (d). In the instant case, the timing of the State Planning 

order, and the petitions by the voters, were such that the referenda could be scheduled to coincide 

with the November biennial general election. However, such coincidental scheduling is possible 
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for less than one-quarter of the 24-month general election cycle.3 For most of that time, a 

consolidation referendum would need to be held as a special election, apart from any general 

election. In those instances only persons going to the polls to vote in the special election could 

be counted. In our view, to require that a higher number of affirmative votes be cast only when 

the vote can be held at a general election due to the time when the issue arises would be an 

unreasonable result, not intended by the legislature. See Minn. Stat.§ 645.17(1). 

This analysis is consistent with Godward v. City of Minneapolis, 190 Minn. 51, 250 

N.W.719 (1933) where the court concluded that a vote on a charter amendment was to be viewed 

as a separate special election even though held concurrently with a general election. See also 26 

Am. Jur. 2d Elections,§ 409 which reports in part: 

Where it is contemplated that a proposition may be submitted at either a general 
or special election, the fact that, for convenience, it is submitted at the former, 
does not alter the character of the election as a special election, and therefore a 
majority only of the votes case on the special question, although less than those 
case for officials, is sufficient. (footnote omitted) 

Finally, we have considered that section 414.041 subd. 6(c) states that a consolidation 

initiated by municipal board action and approved by the city council; will be effective if favored 

at referendum by a majority of "votes cast on the question," but such explicit clarification is not 

contained in paragraphs (a) or ( d), under which these referenda are to be held. In your letter you 

suggest that such an omission could indicate legislative intent to require only a majority of those 

voting on the question when the city councils have already approved the consolidation, but to 

3 Given the statutory requirements for advance notice, referenda could not normally be ordered 
less than 45 days before an election. See Minn. Stat.§ 205.16. 
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require a higher standard when the councils have not so approved. That argument is not 

persuasive. 

The "majority of those voting" requirement in paragraphs (a) and (d) is not limited to 

instances when the city council has failed to approve. It also applies to petition-initiated 

elections when the councils did approve. Id., par. (a) and (b). As noted above, if the alternative 

construction were adopted, the standard for computing the requisite voting majority would 

depend on the arbitrary factor of timing, not council approval or disapproval. 

For these reasons, it is our view that the consolidation proposal will be adopted if 

approved by a majority of the voters voting on that proposal. 

Respectfully submitted, 

MIKE HATCH 
Attorney General 

KENNETH E. RASCHKE, JR. 
Assistant Attorney General 

AG: 408731,v. 01 


